Livet vid Kaivohune
Det första brunnshuset (fi. kaivohuone) i Nådendal byggdes år 1724 i anslutning till Viluluoto källa. Fina herrar och fruar kom till Nådendal för att njuta av hälsovattnet som botade huvudvärk, frossa och gikt. Gästerna inkvarterades i Kaivohuone, som var beläget invid källan och erbjöd helpension om så önskades.
Var femtonde minut ringde brunnsmästaren i en klocka, varvid gästerna samlades för att dricka av vattnet. Däremellan förde man lättsamma diskussioner och spatserade omkring i naturen. En vanlig dagsdos av det svavelhaltiga hälsovattnet uppgick till åtta glas.
Redan vid den här tiden ordnade man i brunnssalen danser, eller baler, ett par gånger i veckan. Åboborna tuffade i hamn med sina ångbåtar och för musiken stod den populära orkestern ”Maskun Musiikki”.
År 1868 byggdes nya Kaivohuone på nuvarande plats. Namnet var emellertid missvisande, eftersom det inte finns någon källa på den nuvarande platsen. År 1887 uppfördes i Kaivohuones park en musikpaviljong, med avlönade spelmän och sångare.
Det nya Kaivohuone utvecklades på kort tid till stadens nöjescentrum. Vid tiden före första världskriget trivdes särskilt ryska officerare på Kaivohuone.
Olika danser, musik- och nöjesevenemang ingick i Kaivohuones programutbud. Till en början sköttes musiken av herr Fichelbergs tyska orkester, senare av olika inhemska och utländska spelmansgillen. Badinrättningens orkester kunde spela upp till fem timmar per dag på olika platser: på morgnarna i Brunnshuset, Havssalen och på Nunnebacken. På orkesterns repertoar fanns den tidens hitlåtar och till exempel på 1920-talet dansade man i takterna till ”Tutankamons shimmy” eller ”Bolsjevikdansen”.